15 Nisan 2016 Cuma

CHP Neden İktidar Olamıyor









ÇOK PARTİLİ SİSTEM İÇERİSİNDE CHP nin YERİ.

Bilindiği gibi ülkemizde 1923 Yılından 1950 seçimlerine kadar tek partili sistem, 1950 den zamanımıza kadar ise çok partili sistem uygulanmaktadır.
Ancak çok partili sistemi irdeliyecek olursak kendilerini muhafazakar demokrat parti olarak adlandıran sağ partiler 60 yılı aşkın zaman içinde her zaman iktidar olmuşlar, oyların çoğunluğunu toplamışlardır.Bu partiler öyleki kendilerini 1950 sonrası DP nin devamı olduklarını söyler dururlar.

Bu durumda hernekadar adı çok partili sistem olarak geçsede, gerçekte öylemidir, aynı yıllar içinde ise CHP hep ana muhalefet partisi olarak anılır ama bir türlü bırakınız iktidar olmayı, iktidar alternatifi olmayı dahi başaramazken, bu sisteme çok partili sistem denilebilirmi.

Karşısında iktidar olma olasılığı bulunmayan partilerin yer aldığı ve devamlı aynı programa sahip sadece ismi değişik partilerin iktidarı paylaşmaları, çok partili sistemin tek partili sistemle aynı kategori içinde bulunacağı kanaati uyanmazmı.

Ve sonuç olarak muhafazakar partiler iktidarı paylaşırken kendisini sosyal demokrat olarak adlandıran CHP niçin iktidar için alternatif bir parti olamıyor ??????????????

Y o r u m l a r a  Sizde  Katılın.

BENZER KONULAR :
Kemal Kılıçdaroğlu Profil
CHP ve Kılıçdaroğlu
Herkes için CHP
CHP ile MHP Birlikte Elele
CHP nde Belirsizlik ve Karmaşa
CHP ve İktidar
CHP Kurultayından Beklenenler
CHP nde Ne Değişti.
CHP , 6 Ok ve Kapitalizm.
Oyumu nerede kullanacağım, Oy sandığım nerede?




Bizi Takip Edin

Share

8 yorum:

  1. Admin_ dedi ki...

    CHP neden iktidara alternatif bir parti olamıyor sorusuna bazı yazarlar ve siyasi otoriteler, CHP teşkilatlarının halka yaklaşmadığı, varoşlarla ilişkisinin zayıf olduğu, dindar kesime uzak kaldığı gibi pek geçerliliği olmayan nedenleri sıralamış olsalarda esas neden, bazı yazarlarında vurguladıkları gibi “Altı Ok İlkeleri” ne bağlılık ve Ülke ekonomisinde “Liberal Ekonomi” sistemini uygulamada isteksiz olmasıdır.

    1- Altı Ok ilkeleri : Cumhuriyetin kuruluşu ve geçiş döneminde uygulanabirliliği olan hatta uygulanması şart olan önemli ilkeler, ancak 1950 lerden sonra ve günümüzde, gerek içinde bulunduğumuz blog ve gerekse kapitalist sistemin baskısı ile 180 derece değişikliğe uğrayan ekonomi politikamız nedeniyle tam olarak uygulanması pek mümkün görülmemektedir.

    2- Liberal Ekonomi Sistemi : Olmazsa olmaz sayılabilecek tek bir konu. CHP yönetimi, teşkilatı hatta CHP ne oy verenler istesede istemesede ekonomide liberal sistem uygulanmak zorunda. İktidara talip olacak partilerin artık özel sektöre yakın durmaları ve onların önünü açmaları şarttır. Türkiye’nin değişmez ekonomi sistemi “liberal ekonomi” dir.

    Unutmayalım bu sistemin yerleşmesine önayak olanlardan bir tanesi vede en önemlisi bir zamanlar CHP nden Millet Vekilliği düşünülen Kemal Derviş’tir.
    Büyük partiler yaptıkları iz bırakacak işler ve yatırımları ile kendisini gösterir, bunları yapacak olanda özel sektördür.

    AKP nin devamlı ivme kazanmasının sebebide budur zaten, örneklere bakacak olursak.

    Herne kadar özel sektör ve ticari kesimin korkulu rüyası olan SSK , Çalışma Müdürlüğü , Vergi Daireleri gibi görevleri geçmişinde yerine getirmiş bulunan, çok temiz, zeki ve çalışkan bir kişinin yani Kemal Kılıçdaroğlu’nun, birden bire CHP ne Genel Başkan olarak getirilmesi, şanssızlık gibi görünsede (Aklıma gelmiyor değil doğrusu, bu olayın ardında CHP nin iktidara gelmesini istemiyen emperyalist güçlerin rolü olabilir diyorum) tüm yetkilerin kendisine verildiği söylenen Kılıçdaroğlu’nun geçmiş görevlerinin etkisini gözardı ederek, cesaretle ve en kısa zamanda partisinin ekonomik bakış açısını liberal sisteme doğru çevirmesini bekliyor Türk Milleti. Aksi halde 2023 lerin vizyonunu çizen iktidar bir daha geri dönülmeyecek adımları atar ve gerçekleştirirde.
    1/10/12 21:51
    Anonymous dedi ki...

    Çin Kominist Partisinin dahi Kapitalizme ayak uydurmaya çalıştığı bir devirde, siz hala Devletçilik sistemini uygulamaya kalkar, devlet fabrika yapar, devlet ticaret yapar gibi modası ve geçerliliği bitmiş programları benimser, özel teşebbüse çelme takarsanız, ne iktidara gelebilirsiniz nede dilinizden düşürmediğiniz Cumhuriyetin korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.
    Bilmiyorum ama sanırım CHP iktidar olmaktan korkuyor, yada muhalefet partisi olma alışkanlığından ve rahatlığından memnun.
    3/11/12 13:24
    Anonymous dedi ki...

    CHP nin içindemi dışındamı bilemem ama bir derin devlet misali derin CHP var, değişime direnen.
    13/11/12 08:49
    Admin_ dedi ki...

    Evet bencede öyle, birileri CHP nin adım atmasına engel oluyor. Kılıçdaroğlu yenilenmeyi başarırmı, başaramazmı bilemem ama, başarısızlık güzel ülkemizi tek partili rejime sürükler. Karşısında alternatifi olmayan AKP ve benzeri iktidarlar devam eder durur. Bunun sorumlusuda halk değil, bir türlü iktidara talip olamayan ana muhalefet partileri olur.
    12/1/13 12:36

    YanıtlaSil
  2. Sezai Sar

    AKP KURMAYLARINDAN BİRİSİ ÇIKMIŞ EKRANA, HERZAMANKİ GİBİ, UMURSAMAZ BİR TAVIRLA “MUHALEFETİN PALAVRALARI BİZİ İLGİLENDİRMİYOR, BİZ SADECE HALKIN NE DEDİĞİNE BAKARIZ” DEMİŞ VE BİZİM CHP BU SÖZE ÇOK ÖFKELENMİŞ.
    DOĞRU SÖYLÜYO ADAM, ANLAMAMIZ GEREK, ARKADAŞ DİYOR SİZ NE DERSENİZ DEYİN, NE ZAMAN İSTERSENİZ YAPALIM BİR SEÇİM YİNE İKTİDARDAYIZ.
    60 YILDIR ANA MUHALEFETE ALIŞKIN BİR CHP OLDUKTAN SONRA BİZİ KİMSE İNDİREMEZ, BOŞYERE ÇENENİZİ YORMAYIN DİYOR, DAHA NE DESİN.
    CHP İÇİNDE İKİDE BİR ORTAYA ÇIKIP BİZ SOSYALİSTİZ, DEVLETÇİYİZ, KAPİTALİZM VAHŞİDİR DİYEN VE BUNLARLA İKTİDARA GELİNEMİYECEĞİNİ ÖĞRENEMEYEN YADA BİLİPTE AKP NE AJANLIK YAPAN SÖZDE ATATÜRK'ÇÜLERİN KİME HİZMET ETTİĞİNİ DE ARTIK GÖRÜN.
    SIRTINI KAPİTALİZME YASLA SONRADA SOSYALİZMDEN DEMVUR, AYMAZLIĞIN TA KENDİSİDİR BU.

    YanıtlaSil
  3. GÜZELİM TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR, NEREYE DOĞRU EĞİMLİ ve KİMLERİN VURDUMDUYMAZLIĞI SAYESİNDE ?????????????

    Bir ülkenin nereye gittiğini görmeniz için kadınlarına bir göz atmak yeterli. Bol bol çocuk doğurki, sen cennete gidesin, islamda dünyaya hakim olsun safsatası ile kadının yeri evi, yatağı erinin koynu, kariyeri ise anneliktir saçmalığının yerleştirilmeye çalışıldığı bir ülke olduk, aynen Arabistan, Pakistan, Afganistan gibi. Ne kadarda meraklıymış ülkenin kadınıyla erkeğiyle yarısına yakın bölümü, iktidarında desteği ile böyle karanlık bir dünyaya.

    Bunlar ya Atamızıda kandırdılar zamanında yada korkularından gıkları çıkmadı, 1950 ler de ilk arapça ezan okunduğunda, neredeyse o günü kutsal bayram günü yapmak istemeleri bunu göstermiyormu.

    Ne yazıkki ülke bu grubun tehakkümüne girmiş ve devam etmekte, durdurulmasıda mümkün değil gibi, taki mevcut iktidara dur dedirtecek, iktidara alternatif bir partinin ortaya çıkmasına kadar.

    CHP böyle bir alternatif parti olamazmı derseniz, naçizane bir üyesi olarak söylemek isterimki 60 yıldır oldumuki şimdi olsun, bir harfi bile değiştirilmeyen o 60 yıldaki parti politikası ile.

    CHP nin iktidara çıkış noktası, ben ve benim gibi düşünen değişim yanlısı üyelerin, seçmenlerin görüşü olan, dini yaklaşımlardan vazgeçip, Atatürk'çü, çağdaş, laik bir düzen eşliğinde, ekonomi politikasını liberal sisteme dönüştürmesidir.

    Şu gerçeği hiç kimse özelliklede siyasi aktörler akıllarından çıkarmasın, dini kuralları referans olarak kullanmak, iktidar getirmiş olsaydı, dünde, bu gün de Erbakan Başbakandı ve C,Başkanı idi. Onu engelleyen sadece milli sermayeci vede özel sektör karşıtı olmasıdır.
    Hal böyle iken CHP nin hala milli sermaye vede özel sektör karşıt politikalardan vazgeçmemesi, iktidarla uzaktan yakından alakam yoktur anlamı taşır.

    YanıtlaSil
  4. Menderes 1950 lerde Köy Enstitüleri hakkında şöyle bir demeç vermiş :
    " KÖY ENSTİTÜLERİ , YÖNETİM KESİMİNDEN DAHA AKILLI BİR VATANDAŞ PROFİLİ OLUŞTURUYOR... BU KABUL EDİLEMEZ "

    Sezai Sar
    Bunu Menderes söylediyse vah benim ülkem, seni kimler yönetmiş böyle, halkının zekasından, bilgisinden rahatsız olan bir yönetici, kendisini geliştireceğine.
    Boş yere dini ön plana almadı demekki, ABD nin isteği ile, ABD biliyorduki bir toplumu susturmak ve uyuşturmak istersen, o toplumun damarlarına, din kavramını resmen enjekte et, bunuda çok güzel başardılar, tabi kulluktan bir türlü kurtulamayan, din deyince varını yoğunu teslim eden ve unutan millet sayesinde.
    Ve sonuç günümüzdeki yobaz Mursi nin İHVAN modeli bir islam devletine gidiş.
    Ne acıdırki geçmiş 60 yıldır hep iktidarı elinden çıkarmayan muhafazakar partiler, bunu sermaye ile dini kavramları birbirine karıştırarak başardılar.

    Onlar bu başarıyı elde ederken inatçı, statükocu partili olmaktan bir türlü sıyrılamayan CHP, sermaye düşmanlığını ve devletçi politikasını hep devam ettirdi ve hepde muhalefette kaldı.
    O kadar M.vekili, okadar lider ve yönetim değişti, bir tanesinin aklına sermaye ile Atatürk ilkelerini birleştirme fikri gelmedi, belkide bunu düşünecek kapasitede lider yoktu, idareci yoktu bilinmez.

    YanıtlaSil
  5. Sezai Sar
    Merkez solda yani sosyal demokratlar kesiminde, sermaye düşmanlığı yapmayacak olan ve CHP ni iktidara çekecek tek isim Sarıgül'ü bilirdik ama onuda harcadılar.
    Belkide yokolmasını kendi elleriyle hazırladı bilerek veya bilmiyerek. Sadece iyi niyet ve ülkenin dincilerin tekelinden kurtarılması için partisini seçim dışı bırakarak CHP ne geçmesi onun sonu oldu.

    Değil bir Sarıgül partisi, onlarca partiyi lağvedip CHP ne destek verseniz bu parti bu yapıyla, bu kafayla, bu politikayla iktidar olamaz, olamaz çünkü devletçi ve statükocu ağır topların gölgesindedir hala CHP.

    Kapitalizme rağmen, popüler sol sloganlarla, kapitalizme karşı iktidar olunamıyacağını öğrenmelidirler artık geç kalmadan.

    Bu parelelde Sayın Mustafa Sarıgül'e önerimiz odurki, zaman kaybetmeden ve siyaset yaşamından tamamen silinmeden, kurucusu olduğun partinin başına geç ve iktidar için gerçek bir sosyal demokrat gibi çalışmalara başla.
    Şunuda hiçkimse unutmasın ve aklını başına alsın, Atatürk hiçbir zaman sermaye düşmanı olmadı, olamazda, çünkü onun çağdaş felsefesinde devletçilik ve devlet eliyle kalkınma modeli, sadece kuruluş aşamasında olan devletler için geçerlidir.
    Sevgili CHP kurmayları yada üyeleri, biz Atatürk'ün partisiyiz der, ortalığı yıkarlar ama bu gerçeği bir türlü göremezler, sonunda da yerlerinde sayar dururlar.

    YanıtlaSil
  6. Yahu arkadaş bu memlekette iktidara alternatif olacak bir ana muh.partisi yokmu, nedir bu AKP nin ve tek liderinin vurdum duymazlığı, çatmadıkları, aşağılamadıkları kimse kalmadı, dincilerden başka.

    Hadi bakalım CHP kurmayları susturun onları görelim yiğitliğinizi, öyle ezbere eleştirilerle yapamazsınız bunu, iktidara geleceğinizi göstereceksiniz, ama nasıl.

    Hala öğrenemediyseniz söyliyelim : Şu miadı geçmiş devletçilik ve sermaye düşmanlığından, amasız, fakatsız vaz geçeceksiniz, beceremezseniz çekin gidin evinize, yapacak olanlar gelsin.

    YanıtlaSil
  7. Bolu Valisi, CHP milletvekiline haddini bil demiş , haber doğru ise yani bir kamu personeli, ülkenin ana muhalefet partisi milletvekiline böyle sözler sarfedebiliyorsa, bunun anlamı o partinin asla iktidara gelemiyeceğidir.

    Aksini düşünen hiç bir kamu personeli, iktidara gelmesi muhtemel bir ana muh.partisi vekiline böyle hitap etmez, edemez, çünkü iktidar değiştiği an başına neler geleceğini çok iyi bilir.

    Bu durumda CHP kurmayları oturup düşünsünler ve iktidara nasıl gelinir araştırıp bulsunlar.
    Öyle tırpan biçmeler, öyle fak-fun lar, öyle taşeronlar, öyle kapitalizmin vahşiliği sloganları gibi 40 yıl öncesinin popüler söylemleriyle iktidara gelinemiyeceğinide artık öğrensinler.

    Sonuç olarak kızıp köpürdüğünüz o valiyi oradan attırmak istiyorsanız, oynamak istediğiniz oyunu, dünya ekonomisine yön veren sistemin kurallarına göre oynayacaksınız..

    YanıtlaSil
  8. ÖZERKLİK TALEB EDEN KÜRT SİYASETÇİLERİN , DOKUNULMAZLIKLARININ KALDIRILMASI İÇİN EVET DİYEN SEVGİLİ CHP VE AKP VEKİLLERİ aşağıdaki metni dikkatlice okuyun. AKP vekillerine sözüm yok, liderleri ne derse o yapılır da bizim sözümüz özellikle CHP yetkililerine :

    (Biz tüm suçluların dokunulmazlıklarını kaldırdık hikayesini de kimseler yutmuyor, amaç Erdoğan’ın başkanlık isteğine engel olan HDP ninin baraj altına çekilmesi ve buna siz akıllı CHP başkan ve yöneticileri destek verdiniz, gurur duyun)

    FİKİR SAHİBİ OLMADAN ZİKİR SAHİBİ OLMANIN TEZAHÜRÜ,BİR DE CİN OLUP ADAM ÇARPTIĞINI SANMAKTIR..BU TOPLUMUN EN TRAJİK YANI DA BUDUR.! OKUYUNUZ !!!!!

    Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’nı 15 Ekim 1985 tarihinde resmi olarak TBMM de imzaya açtığını,
    21 Kasım 1988 tarihinde resmen uluslar arası düzeyde imzaladığını
    ve nihayet Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartının 3 Ekim 1992 tarih, 21364 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini, fakat imzalanmasına ve resmen yürürlüğe girmesine rağmen merkezi hükümetlerin güçlerinden vazgeçmeye yanaşmadıkları için resmileşmiş bir uluslar arası sözleşmeye aykırı davranmakta ısrar ettiğini Türkiye’de kimse bilmiyor olabilir mi?
    AKP’nin 2011 tarihli seçim beyannamesinde, Avrupa Yerel Yönetim Özerklik şartının tüm hükümleriyle uygulanacağını vaad ettiğini, yine aynı biçimde 7 Haziran 2015 seçim beyannamesinde harfi harfine şu cümlelerle Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartını vaat ettiğini BİLİYOR MUYDUK ?

    “YEREL YÖNETİMİ DAHA DA GÜÇLENDİRECEĞİZ Merkezi idareden mahalli idarelere yetki ve görev aktarımını, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartında getirilen ilkeler doğrultusunda yasal bir zemine kavuşturacağız.” (Adalet ve Kalkınma Partisi Seçim Beyannamesi, 7 Haziran 2015, Demokratikleşme Faslı, s. 39)

    CHP’nin Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı konusunda önce çekinceli davrandığını, daha sonra şerhini kaldırdığını ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun örneğin Eylül 2014’te yapılan 18. Olağanüstü Kurultay konuşmasında harfi harfine şunları söylediğini bilmiyor olabilirler mi?

    “Sen doğuda başka, batıda başka konuşuyorsun” dediler. Nereye gittiysem aynı şeyi söyledim. CHP iktidarında yerel yönetim Özerklik şartını mutlaka getireceğiz. “ (CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 18. Olağanüstü Kurultay Konuşması)


    YanıtlaSil